#4 Duurzaamheid

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

#4 Duurzaamheid

Als bewoners van een jaren ‘70 woning, kunnen we wel stellen dat we in dit onderwerp niet het beste jongetje van de klas zijn! Al hebben wij bij de voorbereidingen van de verbouwing wel degelijk rekening gehouden met duurzame oplossingen. 

“ In het land staan nu ruim 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen die veelal matig zijn geïsoleerd en vrijwel allemaal worden verwarmd door aardgas. In 2050 zijn al die gebouwen goed geïsoleerd en duurzaam verwarmd en krijgen ze schone elektriciteit die ze deels zelf opwekken. “ – Zo blijkt uit een rapport van 06-03-2020 van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een paar opties die je volgens ons bij een verbouwing kan overwegen:

 • Warmtepomp  (versus CV ketel) ; Er bestaan warmtepompen die energie uit de grond halen of een pomp die de energie (lees: warmte) uit de buitenlucht haalt. Het visuele verschil is dat je bij de ene pomp leidingwerk in de grond plaatst en niks meer ziet en bij de andere pomp zie je een unit aan de buitenkant van je huis. 
 • Verschillende soorten isolatie ( de vloer of spouw bijvoorbeeld).
 • Vloerverwarming (vs. Centrale Verwarming) : Oogt fancy en zorgt voor goede verdeling van de warmte.
 • Dubbele ramen (vs. enkele).
 • Kunststof kozijnen (vs. hout). Kunststof heeft het voordeel dat het geen onderhoud meer nodig heeft na plaatsen.

Tip 1: Het kan helpen om bij deze kostbare investeringen te kijken naar een duurzaamheidslening die bij jullie doel past. 

Tip 2: Het kan ook de moeite waard zijn om bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland te checken of jij in aanmerking komt voor een subsidie (dit geldt voor huiseigenaren).

Onze duurzame keuzes tot nu toe:

 • Vloerverwarming; Mocht je ook vloerverwarming willen nemen, leer dan van ons en doe dit niet in Februari als het vriest en sneeuwt. De verwarming zal natuurlijk ook afgesloten moeten worden, dus na een dag hard werken en dan thuiskomen in een ijskoude bouwval en fleece kleding aan moeten trekken, is ons helaas niet vreemd ;-). Daarnaast ging het bij ons om de gehele benedenverdieping, waardoor de keuken natuurlijk ook verdwijnt.
  We hadden een combimagnetron in de garage staan om ons eten op te warmen! Maar we werden wel enorm verwend door onze (schoon)moeder die ons 2x per week 5 maaltijden in bakjes kwam brengen 🙂
 • Warmtepomp, maar dan wel een hybride (dus deels gas en elektriciteit). Wij merken voordeel tijdens toch steeds vaker voorkomende zomerse hittegolven. Dan kunnen we de warmtepomp gebruiken om koud water door de vloerverwarming te laten stromen! We hebben al eens uit ‘bittere noodzaak’ op de vloer geslapen..!
 • Isolatie kruipruimte; Wij hebben gekozen om de onderkant van de begane grond vloer te isoleren door middel van een pur laag. Je kunt ook kiezen voor o.a. chips, korrels, folie. Er zijn ook mensen die voor schelpen kiezen.
 • Op sommige vertrekken op de eerste verdieping hebben we het dak na-geïsoleerd aan de binnenkant.
 • We koken nog op aardgas, maar de elektriciteitskabel ligt al voor de toekomst om helemaal over te gaan naar elektra. 
 • We hebben tijdens de verbouwing restmateriaal bewaard om andere spullen mee te maken ( zoals: tegels als tafelblad voor een salontafel, houtopslag van de overgebleven rabbatdelen, palletbankjes van de pallets die bij grote leveringen zaten). Dit resulteert er ook in dat bij ons niet iedere kamer compleet matchy matchy is, als we nog nieuwe (rest) stopcontacten hadden, gebruikten we die liever op dan dat we allemaal bijpassende nieuwe kochten. Voor ons hoeft het niet perfect, het gaat ons om de geborgenheid in een huis. 
 • Aan de tuinzijde van het huis hebben we kunststof kozijnen geplaatst met openslaande deuren (in de woonkamer, en ook in de gastenkamer).

Op onze duurzame wishlist staan dan nog:

 • Kunststof kozijnen aan de voorzijde van het huis;
 • Zonnepanelen. Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en tips rondom zonnepanelen? Deel ze met ons!

Veel klusplezier !

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

#12 DIY Loungeset

Aangezien we zelf ook graag leren via YouTube, hebben we speciaal voor jou een DIY filmpje op YouTube geplaatst. In deze blog benoemen we daarnaast de stappen. En om je echt optimaal te inspireren, delen we ook iets gratis met jou!

Blog bekijken»
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp