#2 Keuzestress in de wereld van verbouwen

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

#2 Keuzestress in de wereld van verbouwen

Wij zijn misschien een tikkie bevooroordeeld in deze, aangezien we geprobeerd hebben het grootste deel van de verbouwing zelf te doen. Toch snappen wij heel goed dat het een lastige keuze is om te bedenken of je jouw woning zelf gaat verbouwen, of dat je dit laat uitvoeren, of een beetje van allebei. Gelukkig is iedereen hier helemaal vrij in om te kiezen wat bij jouw past!

Hoe vind je hierin balans? De uitdaging is om te kunnen blijven genieten van wat je doet en tegelijkertijd het overzichtelijk te houden. Dat kun je doen door middel van het kiezen en plannen per ruimte, zodat je niet met je handen in het haar staat wanneer je overal al de sloopkogel in hebt gezet en op het punt staat ‘ Help mijn man is klusser’ te bellen, vanwege je gecreëerde bouwval.(…Al is John hier van harte welkom op de koffie of borrel, maar dat terzijde ;-)).

Onze verbouwing

Wij hebben in Oktober 2017 onze sleutel gekregen en zijn toen direct begonnen met slopen! Voordat we dat deden, hebben we goed nagedacht over wat er verbouwd ging worden, voor welk geld en in welke periode.
Stappen die wij hebben genomen:

* We hebben de originele bouwtekening van het huis bestudeerd. (Deze kregen wij van de vorige en enige bewoners. In andere gevallen is dit ook bij het kadaster op te vragen.
* Hans heeft een plattegrond gemaakt in Autocad (tekenprogramma) met onze wenselijke situatie.
* Naast onze hypotheek hebben we een bouwdepot aangevraagd bij de bank. Daar kwam een taxatierapport bij om goedkeuring te kunnen krijgen. Je moet namelijk kunnen aantonen dat het huis met jouw verbouwplannen in waarde gaat stijgen.
* Het bepalen van de prioriteiten. Onze verhuisdatum was 25 November. Dit betekende dat we met onze fulltime banen een maand hadden tot de verhuizing van Apeldoorn naar Heerenveen! In die maand hadden we 2 weken klusvakantie en hebben we de avond-/weekend uren gebruikt. Wij besloten dat de badkamer op de eerste verdieping en onze slaapkamer de hoogste prioriteit kregen. Wij kregen in deze periode trouwens ook veel hulp van lieve vrienden en familie!

Quanta costa?

Wij hadden voor de badkamer een budget van 7000-, vastgesteld.
De badkamer hebben wij gekocht bij 1 bedrijf die ons het volgende heeft geleverd: Vloer- en wandtegels, regendouche met thermostaatkraan, water gootje, douchedeur van 1 meter breed, inbouwreservoir, toilet.
Dit kostte ons: 3500-,
Daarnaast hebben wij bouwmateriaal ingekocht om o.a. de waterleidingen te kunnen verleggen, de vloer te egaliseren, te tegelen, en een wasmeubel te maken met wasbak en waterval kraan.

In totaal heeft onze badkamer op de eerste verdieping ons +/- 5000-, gekost. Wij denken dat wanneer we dit hadden laten doen met dezelfde materialen, dit ons 10 000-, had gekost!

De slaapkamer was minder ingrijpend. Het moest wel nieuwe OSB vloerplaten, aangezien het op sommige plaatsen was doorgezakt. Ook kozen we voor fermacell platen als ondervloer, omdat het een houten vloer is met een open trap richting de woonkamer en wij dus wel wat geluidsdemping konden gebruiken met daarop een isoboard laag. Daar bovenop is laminaat gelegd. Dit geldt overigens voor de gehele bovenverdieping!
Ook hebben we het dak van binnenuit geïsoleerd, gipsplaten aangebracht, een behangstomer gehuurd om het oude behang te verwijderen, nieuw glasvezelbehang geplaatst en alles geschilderd.
De verschillende bouwmaterialen kostten ons: fermacell platen 250-, isolatiemateriaal (glaswol) 60-, gipsplaten 40-, vuren panlatten 30-, (22x48mm), laminaat en plak plintjes 180-, isoboard 30-, .
Naar schatting heeft het glasvezelbehang, grondverf, lak , kwasten en tape ons nog eens 200,- gekost.


De slaapkamer op de eerste verdieping kostte daarmee in totaal 790,-.
N.B: later in het traject hebben we nog op maat gemaakte houten shutters aangeschaft.

Wat heeft het zelf verbouwen ons gebracht?

We houden allebei van nieuwe dingen leren en met name Hans zag een uitdaging in het in de praktijk brengen van handigheidjes die hij net vanuit theorie of via YouTube had geleerd.
Verbouw guilty pleasure: We vonden het leuk om te berekenen hoeveel het ons zou hebben gekost om desbetreffende ruimte te laten verbouwen en we vergeleken dat met wat het ons kostte om zelf te klussen. Dit gaf natuurlijk gegarandeerd leuke uitkomsten en dit vierden we dan als behaalde winst. In deze blogs delen wij graag onze persoonlijke ervaringen ter inspiratie en daarom gaan we in opvolgende blogs onze budgetten en kosten meer met je delen om een kijkje in de keuken te geven.

Voordelen zelf verbouwen

* Zelf verbouwen is natuurlijk gratis qua manuren
* Het geeft enorm veel voldoening
* Zelf de handen uit de mouwen steken tijdens het klussen, kan ook een uitkomst bieden in het ontdekken van nieuwe kanten van jezelf

Succes ! Wij gaan nu 2 weken op vakantie in Frankrijk en gaan daar genieten met familie. En wie weet gaan we nog wat klusinspiratie opdoen, of delen 😉

Plattegrond van de verbouwde slaap- en badkamer
Mocht je de badkamer gaan verbouwen, zijn dit overige materialen waar je aan kunt denken met de kosten
Zo zag de slaapkamer eruit!
Zo zag de badkamer eruit! Prachtig he 😉
Hans de loodgieter
Hier wordt aan de afvoer gewerkt van de douche
De slaapkamer werd geïsoleerd en met gipsplaten weer opgeknapt
Fermacell, Isoboard en laminaat in de slaapkamer
0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

#12 DIY Loungeset

Aangezien we zelf ook graag leren via YouTube, hebben we speciaal voor jou een DIY filmpje op YouTube geplaatst. In deze blog benoemen we daarnaast de stappen. En om je echt optimaal te inspireren, delen we ook iets gratis met jou!

Blog bekijken»
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp