Blogserie #6 In 6 maanden van bouwval naar droomhuis

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

Blogserie #6 In 6 maanden van bouwval naar droomhuis

Woonkamer

Hout wordt nooit fout!

Wij wilden de kamer goed aanpakken van verwarming tot verlichting en alles wat daartussen viel.
Onze ideale woonkamer heeft een woonkeuken die we in de vorige blog hebben besproken en daarnaast veel hout accenten die zorgen voor een gezellige sfeer.

Die goede oude tijd. Toen geperste systeemplafonds de woonkamer sierden
Voor
Na

Houtkachel

In de koudere maanden ben je op zoek naar warmte een glaasje rode wijn een dekentje en lekker bij de kachel opkrullen, toch?
Hoewel er veel over houtkachels valt te zeggen.. Als er toch al een haard in je huis zit, moet je hier lekker van genieten met mate(n). Een open haard zagen we niet zo zitten vanwege fijnstof dat vrijkomt tijdens de verbranding. Dat wilden we iets minimaliseren door te kiezen voor een afgesloten inbouwhaard. Overigens, als je in zo’n winkel rondloopt lijk je snel te wennen aan die prijzen van rond de 3000 euro en hoor je jezelf praten in termen als: Maar dit zorgt voor warmte, sfeer en áls je dit doet moet je het goed aanpakken , etc. Enfin, die kachel is in een middagje uitgezocht en besteld. En ik wil daaraan toevoegen dat het voor ons wel de investering waard is. Een knisperend haardje zorgt ervoor dat je eens minder vaak uit gewenning gaat Netflixen en leuke gesprekken voert!
Om te zorgen dat de kachel paste, hebben we de plek waar de haard zat een stukje dieper gemaakt met de klopboor. Vervolgens is de haard door de winkel geplaatst worden met een flexibele rookpijp die aan de bestaande pijp werd gekoppeld.

Plafond

De woonkamer heeft constructiebalken die, geheel in de omaatjes-look, donkerbruin waren. Deze hebben we geschuurd, zodat we het houtwerk met de nerven en noesten tevoorschijn haalden. Dit moesten we in de hoogte schuren en dat leek simpeler dan gedacht.
Ik geef toe.. het was geen leuke klus en het kostte een jaar van m’n leven ;-).
Eenmaal geschuurd gingen we werken aan het rachelwerk, zodat het lichtplan ook uitgevoerd kon worden met spotjes over het gehele plafond.
In het lichtplan hadden we vooraf getekend op welke plaatsen de spotjes zouden komen en in verschillende vakken aangesloten, zodat je met de sterkte in de lampen kan afwisselen voor de juiste sfeer.

Vloer

Er zaten radiatoren voor de lange ramen in de woonkamer, deze zijn vervangen voor een vloerverwarming. Dit hebben we laten doen in de woonkamer evenals het leggen van de eikenhouten vloer.

De kleur van de planken zou in eerste instantie best donker worden en op de dag dat het behandeld zou worden in ons huis, kozen we op de valreep nog voor de naturel behandeling die erg goed uitpakte in dit huis. We waren namelijk op het laatste moment bang dat die andere behandeling te donker zou zijn en dat je daar bovendien veel meer stof en haren op ziet liggen.

Schuren tot je een ons weegt

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar als je het ons vraagt is het schuren van draagbalken echt de moeite waard als je in een verbouwing zit. Schuren geeft erg veel stof, dus wanneer je alles nog moet opknappen is dat een minder groot issue dan wanneer je woonkamer grotendeels al naar wens is en bedolven zou worden onder het stof.

Wat zou jij doen? Schuren en lakken, schuren en schilderen of verstoppen achter gipsplaten?Groetjes! Hans en Jorien
@klusinspiratie

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Noortje
Noortje
15 dagen geleden

Zeker alle moeite waard geweest!!

#12 DIY Loungeset

Aangezien we zelf ook graag leren via YouTube, hebben we speciaal voor jou een DIY filmpje op YouTube geplaatst. In deze blog benoemen we daarnaast de stappen. En om je echt optimaal te inspireren, delen we ook iets gratis met jou!

Blog bekijken»
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp