Blogserie #5 In 6 maanden van bouwval naar droomhuis

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

Blogserie #5 In 6 maanden van bouwval naar droomhuis

Uitbouw en woonkeuken

Is een kookeiland de zitkuil van de zeroes?

Dat vragen we ons af, omdat je er tegenwoordig niet meer omheen kunt bij klus- en woonprogramma’s. Wij snappen heus dat we niet uniek zijn met de wens om een kookeiland te hebben ‘om gezellig te borrelen met vrienden tijdens het koken’.

In deze blog gaan we in op de (ver)bouw(ing) van de uitbouw en woonkeuken inclusief kookeiland.
En dan bedoelen we een kóókeiland, waarbij je kookplaat in het kookeiland zit, zodat er tijdens het koken ook echt gezellig met de gasten gepraat kan worden. 

Om een woonkeuken te kunnen realiseren, kozen wij voor een uitbouw van 7m2 richting de achtertuin die we wind-en-waterdicht hebben laten bouwen door een aannemer.
Dat vonden we een goed idee, omdat je met zo’n klus aan de constructie van je huis komt en omdat je bij eventuele fouten beter verzekerd bent dan wanneer je zelf gaat experimenteren met fundering en draagbalken of andere essentiële onderdelen van je huis. Dit gebeurde in de koude winter van 2017 toen er geschaatst kon worden op natuurijs (Lees: kkkkkkoud. En toen we na het thuiskomen van werk ons moesten omkleden in wintersportkleren om warm te blijven in huis).
De periode van aanbouw tot plaatsing van de keuken duurde ongeveer van februari tot eind maart. Dat was qua timing dan misschien een minder goed idee, aangezien we middenin de kou zo’n twee weken zonder keuken zaten. Hoewel op die manier waarschijnlijk wel het idee werd aangewakkerd om de haard ook aan te pakken en hierover lees je in de volgende blog meer.
Er moest in die tijd vloerverwarming gelegd worden, wanden gestuukt en een vloer geplaatst op de gehele benedenverdieping. Tijdens dit moment van de verbouwing was ons huis zeker een bouwval te noemen!

Plannen voor de uitbouw


De indeling

Voor de keuken zijn er standaard maten die je aan kunt houden bij het (laten) maken van de 3D tekening en zo deden wij dat ook. We vonden het belangrijk om de indeling met een tekening inzichtelijk te maken, omdat we zo goed konden inschatten hoeveel loop- en zitruimte er was. Daarnaast hebben we de veel voorkomende ‘keukendriehoek’ aangehouden, omdat je tijdens het koken het meest tussen koelkast, wasbak en kookplaat beweegt.

Aangezien de kookplaat op het kookeiland zou komen, moest de gasleiding worden verlegd. Dit was een karwei waarbij Hans veel in de kruipruimte moest zijn en daarvoor moet je zeker geen last van claustrofobie hebben. Een gasleiding moet je voor het afsluiten laten afpersen door een erkende installateur, vanwege bepaalde normen en de veiligheid.
Aan de lange kant wilden we twee hoge kasten, vanwege de ovens en bergruimte en een aanrecht. In het kookeiland hadden we ook bergruimte bedacht en een wijnrek die we zelf maakten met wat bruut geweld (Probeer maar eens een steigerbuis te buigen).

Materiaal

Hier hebben we ons echt van ons meest gierige kant laten zien bij de keukendealer. Ik zeg het je, maar die keukenprijzen gaan bij veel winkels echt wel een paar keer over de kop en dat lieten we niet toe. We zijn bij 3 verschillende winkels geweest en kwamen al snel uit op de materialen die we wilden gebruiken. Strak vs. rustiek werd: hoofdzakelijk witte meubels met aan de lange kant kastdeuren met houtlook en antracietkleurige composiet werkbladen. Composiet is een mix van gepulverd graniet en dat geeft dus de voordelen van graniet en niet de kosten ervan.
We delen hierbij ook hoe we de kosten hebben kunnen drukken, maar zouden dat misschien niet van de daken moeten schreeuwen. De apparatuur moesten van een kwalitatief goed merk zijn, vanwege het feit dat we daar in een keuken veel belang aan hechten en de kosten hiervan deden de totale keuken kosten echt zo enorm omhoog schieten, dat we hebben besloten alleen de meubels bij de keukenwinkel aan te schaffen. Later hebben wij de apparatuur via een eenvoudig te Googlen online keukenwinkel besteld en dat bespaarde ons veel kosten. De apparatuur hebben we dan ook zelf geïnstalleerd. En de absolute wens was: Een Smeg koelkast en dat kon dan ook nog binnen het budget. Weer wat te vieren, en zo bleven we de kratjes bier of flesjes champagne aanrukken!

In the end

Of een kookeiland nou een trend is of niet. Hobbies van ons zijn: klussen, tijdens het klussen drinken, tijdens het klussen eten, koken, eten, drinken, met vrienden koken, eten en drinken en dat maakt een kookeiland wel echt ideaal en we genieten er nog iedere dag van.

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?!
Groetjes, Hans en Jorien @klusinspiratie

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marleen
Marleen
20 dagen geleden

Wat mij betreft is die stoomoven het pronkstuk hier hoor! Al vaak van mogen meegenieten 🙂

#12 DIY Loungeset

Aangezien we zelf ook graag leren via YouTube, hebben we speciaal voor jou een DIY filmpje op YouTube geplaatst. In deze blog benoemen we daarnaast de stappen. En om je echt optimaal te inspireren, delen we ook iets gratis met jou!

Blog bekijken»
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp