Blogserie #3 In 6 maanden van bouwval naar droomhuis

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

Blogserie #3 In 6 maanden van bouwval naar droomhuis

Badkamer eerste verdieping

“En toen kletterden de poepresten naar beneden”. 
Niks zou op dezelfde plek blijven staan en dat hield in dat we de oude riolering vervingen voor nieuwe. 
De rioleringsbuizen bevatten jarenlang verzamelde poepresten van vreemden… echt su-per!. 
Het moment dat Hans deze vakkundig verwijderde kan ik me dan ook nog levendig herinneren, aangezien ik beneden in de kale hal stond waar dit op de betonnen vloer kletterde. Wederom bevestiging voor ons dat je het beste van boven naar beneden kan werken tijdens een verbouwing ;-).

Well, well boys and girls, deze blog gaan we in op de badkamer verbouwing. Zoals op de foto’s te zien is, was dit een pareltje van een badkamer. We horen wel eens: ‘Als je lang genoeg wacht, wordt het vanzelf weer een trend’. Dat was niet aan ons besteed, aangezien ‘de projectleider’ van dit duo sowieso moeilijk stil kan zitten.

De indeling

We wilden het zicht naar het toilet afschermen, dus verplaatsten we deze. Hierdoor kwamen vanzelfsprekend de douche, verwarming en wasbak ook op een andere plek. Om te weten of jouw badkamer qua indeling omgegooid kan worden, kun je net als wij kijken waar alle afvoeren van de riolering en het leidingwerk van koud en warm water zitten. Alles is in principe te verleggen, maar je moet even goed weten waar het vandaan komt en hoe je met nieuw leiding- en riolerings-werk daar naartoe werkt. Wij hebben het achter knieschotten weggewerkt, maar het zou ook via de vloer kunnen bijvoorbeeld.

Materiaal

Het sanitair en de tegels zijn een kostenpost en in veel gevallen geldt wat ons betreft: goedkoop is duurkoop en daarom hebben we gekozen voor kwalitatief goede materialen. Vanwege het zelf verbouwen bespaarden we al veel kosten. Een sanitair winkel die we bezochten had eigenlijk de combinatie van tegels en sanitair allemaal in huis en wij konden snel kiezen. Het onderhandelen over de prijs deden wij tot op het beschamende af, maar dat had wel resultaat!.
Het voelde voor ons goed om voor deze ruimte met iets meer budget voor de materialen te kiezen voor één winkel die alles goed en snel kon leveren.
We kozen een design verwarming waar later de handdoeken op konden hangen, grote antracietkleurige tegels voor een chique effect en wisselden dat af met een antraciet kleurige reliëf tegel.
De douche is met zijn 1 meter breedte wat groter dan gemiddeld. Wij vonden het meer klasse uitstralen wanneer de deur dan uit 1 stuk was en dat was daarom ook iets kostbaarder dan een standaard glazen douchedeur. De douchekop moest en zou een regendouche worden, want wie kan er tegenwoordig nog zonder?

Maar even dit hè.. Is het jullie ook wel eens opgevallen dat wasmeubels echt heel prijzig zijn voor wat het is? Namelijk een simpel ladekastje met wasbak. Wij vonden in de winkels geen mooie optie met een goede prijs-kwaliteit verhouding en daarom besloten we for-the-time-being zelf eentje te maken met een design waterval kraan en een natuur stenen wasbak. En mochten we dan later nog eens een mooi wasmeubel tegenkomen, konden we die alsnog aanschaffen. Tot nu toe zijn we nog steeds tevreden met dit DIY wasmeubel.

DIY wasmeubel van steigerbuizen en steigerhout.
DIY wasmeubel

Opbouwen en aansluiten

De onzichtbare verbouw klussen van een badkamer zijn belangrijk en tijdrovend. Als je wilt dat het water goed afloopt richting de afvoer, moet je veel aandacht besteden aan de vloer. Het cruciale zit hem in het zandcement vloer op afschot laten lopen.

Tijdens deze klus hebben we lieve (en vooraf aan de klusdag onwetende ) vrienden het zandcement laten mixen en naar boven laten tillen en ook de grote zware vloertegels werden met hulp naar boven getild. Dit bespaarde ons weer wat fysio behandelingen ;-). In deze fase van de verbouwing ontdekten we trouwens dat er eigenlijk iedere week wel een supermarkt is die de kratjes bier in een 1+1 aanbieding heeft. Just saying…!

In de douche kwam bovenop de zandcement vloer een aardingsmat als bescherming tegen elektrocutie of schokken wanneer de douchekraan aanraakt. Tipje: ga nou niet een yoga mat in je vloer storten, dat is een andere manier van aarden joejoe!. Daarop de tegellijm en tegelen maar! Dit was de eerste keer tegelen voor Hans en die klus is voorbereid met behulp van YouTube, we zweren erbij.
We werkten alle hoeken en naden af met kimband tegen lekkage.

Eindresultaat badkamer

Laat je even rondleiden door de badkamer in het filmpje hieronder. You like? We do!

Badkamer eerste verdieping – na de verbouwing

Learnings?

Wij zijn van die types die liever niet al teveel stil staan bij de gemaakte keuzes van de verbouwing die overigens vaak snel werden gemaakt. Maarrrrr, als je het ons nu zou vragen, zouden we in de badkamer kiezen voor vloerverwarming en een elektrische handdoek radiator. In de winter zijn de tegels namelijk wel eens koud aan de voetjes!

Terugkijkend op dit onderdeel van de verbouwing, hebben wij op de eerste verdieping in 1 maand +1 week een badkamer (en slaapkamer) naar wens kunnen maken en kosten bespaard. Het budget voor deze badkamer was 7000 euro. Met deze luxueuze verbouwing hebben we maar liefst 2000 euro kunnen besparen!.
Daar zijn wij trots op. Welke klus in huis is jouw trots?

Groetjes @klusinspiratie

 

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pete
17 uren geleden

Ich finde es toll, wie Sie alles in Ihrem Blog erklärt haben. je hebt een goed gevoel voor humor

#13 DIY sfeerlamp

Voor wat extra sfeer tijdens de avonden in de tuinkamer, kwamen we op het idee van deze mooie sfeerlamp. Wij hebben de stappen voor je gefilmd en we werkten ze voor je uit.

Blog bekijken»

#12 DIY Loungeset

Aangezien we zelf ook graag leren via YouTube, hebben we speciaal voor jou een DIY filmpje op YouTube geplaatst. In deze blog benoemen we daarnaast de stappen. En om je echt optimaal te inspireren, delen we ook iets gratis met jou!

Blog bekijken»
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp