Blogserie #1 In 6 maanden van bouwval naar droomhuis

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

Blogserie #1 In 6 maanden van bouwval naar droomhuis

Hoe het begon

In zes maanden een huis verbouwen waarvan de vloerbedekking duidelijk riekt naar oude dametjes, de bruine tegeltjes in de toiletten je doen denken aan een tijd ‘ver voor jouw tijd’ en een plafond van grijskleurig geperst stro. Je weet wel, zo’n grijs en ouderwets systeem plafond wat je eerder in een openbare parkeergarage zou verwachten..
Dit is om je zomaar even een idee te geven onder welke omstandigheden wij besloten dit huis te kopen voordat het op de markt kwam en om hier grootse verbouwplannen in te realiseren.
JA wij zijn dus van die typische millennials: YOLO!
In deze zevendelige serie blogs nemen we je mee in onze DIY verbouwing. We gaan in op álle DIY details en je kunt film materiaal verwachten, want wie kickt er nou niet op een before- en after video?! Deze keer een terugblik op hoe het allemaal begon in Oktober 2017. 

Waarom dit huis?

Hoewel er één en ander op te merken was aan dit huis, waren er enkele kenmerken die ons aantrokken:
Dit is een karakteristieke 2-onder-1-kap woning,  met een stuk grond van 520 m2 in een woonwijk waar de supermarkt en het centrum op loopafstand zijn.
Dit huis was voordat we het kochten van een echtpaar die er sinds de bouw in ‘78 niks meer aan veranderd hadden. Althans, dat gokken wij omdat de originele bouwtekening nog klopte en we bijvoorbeeld verouderde lekkages tegenkwamen wanneer we stukjes vergeeld behang weghaalden die kunstig over ander vergeeld behang waren geplakt. We moesten zoals gezegd door de verouderde staat kijken en toch hadden we allebei gelijk een goed idee van de potentie van dit huis. We liepen als ‘Bob’ van de bekende tv programma’s door het huis: ‘Er zit best veel ruimte in dit huis, we moeten het alleen nog even naar NU trekken” en zo begonnen we met goede moed.

Zo zag ons huis eruit

Zelf een huis verbouwen – zonder ervaring to be honest- met twee full-time banen was onze situatie. En als je nieuwsgierig bent hoe ons huis was voor de verbouwing? Bekijk dan vooral deze ‘before’ video!

Hoe gingen wij onze woonwensen betalen?

Hoewel wij wel de gezamenlijke wens hadden om ‘later als we groot zijn’ een droomhuis te bewonen, kozen wij qua hypotheek voor weinig risico. Niet krom willen liggen voor een huis, dat idee. We wilden genoeg financiële ruimte houden voor bijvoorbeeld vakanties en grote (woon)wensen. Voor deze stap hebben wij een financieel adviseur ingeschakeld om ook meer doordachte keuzes te kunnen maken met behulp van zijn advies.
Toen de hypotheek eenmaal geregeld was, wilden we de verbouwing deels financieren met een bouwdepot. Ons voornemen was om er niet meer geld in te steken dan het uiteindelijk waard kan worden. Of dat helemaal zou lukken?! Vraag ons dat nog eens na deze blogserie.
Ons bouwdepot telde 50 000 euro.

Geld moet rollen. Wij kregen namelijk twee jaar de tijd om het bouwdepot te gebruiken waarvoor we het hadden geleend. Dus de volgende stap werd om de woonwensen gedetailleerder in kaart te brengen.

Woonwensen

  • Leefruimte beneden vergroten met een aanbouw (12 000,- casco)
  • Keuken met kookeiland (13 000,-)
  • Isoleren (vloer, slaapkamers: 3000,-)
  • Waar het kon: karakteristieke eigenschappen van het huis behouden (de open haard aanpassen naar een dichte haard: 3500,-)
  • Drie slaapkamers en een badkamer op de bovenverdieping strippen en verbouwen (10 000,-)
  • De vide veranderen in een zolder met vaste trap (200,-)
  • Eikenhouten vloer (4 000,-)
  • Achtertuin moderniseren (5 000,-)
  • Klusschuur & tuinkamer (Buiten dit budget gehouden. Dit is een volgende fase van onze klusavonturen geworden)

OK cool, cool. En nu dat plan van aanpak nog

We woonden in Gelderland en we hadden Hans zijn appartement al snel verkocht, waardoor er 1 maand was totdat we moesten verhuizen en al zoveel mogelijk kluswerk moesten gaan verrichten. En dat bepaalde de volgorde van ons plan:

  • Het huis in de eerste dagen van zolder tot begane grond strippen ( Verdieping: Slopen badkamer, verwijderen gipsplaten op alle kamers, verwijderen vloerplaten, verwijderen behang.
    Begane grond: Verwijderen vloerbedekking, verwijderen plafondplaten, verwijderen behang, schuren draagbalken, slopen wc en keuken).
  • Bewoonbaar maken van onze slaapkamer dat tijdens de verbouwing als een soort ‘safe heaven’ ging fungeren. De enige ruimte die schoon en zo-goed-als stofvrij zou zijn. Al is dat natuurlijk vrijwel onmogelijk tijdens een verbouwing, maar wij wilden dat graag geloven ;-). 
  • Verbouwen badkamer.
  • Verbouwen overige 2 slaapkamers op de verdieping en de zolder. We werkten van boven naar beneden. Wij zijn namelijk van mening dat als je de keuze hebt, je bij het van boven naar beneden werken ook waarmaakt wat je van plan bent. Wat we daarmee bedoelen? Het tegenovergestelde zie je vaak bij “Help! Mijn man is klusser”.
  • Verbouwen begane grond: Aanbouw, stucwerk wanden, vloerverwarming en vloer, toilet, woonkeuken.
  • Tuin: Een aantal meter brede heg vervangen voor een schutting samen met de buren, verwijderen overwoekerde beplanting en gras zaaien, bestraten terras. 

Hoe dit avontuur dus begon voor ons?

Met geld!
Naast het lospeuteren van een bouwdepot bij de bank en het budgetteren van je woonwensen willen we graag dit ongevraagde tipje op het web slingeren: Houd alle uitgaven bij om je woonwensen te kunnen realiseren. Tijdens het klussen heb je daar natuurlijk niet altijd tijd voor of zin in. Wij maakten daarom foto’s van alle bonnetjes.

Hoelang duurde jouw verbouwing en hóé begon je ?

De groetjes! Hans en Jorien, #klusinspiratie

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marleen
Marleen
3 jaren geleden

Chapeau voor jullie werktempo en het leven tussen stukjes droomhuis en slooppuin in tijdens die eerste maanden!! Over die tijd ga je vast nog schrijven. Ik zit er klaar voor!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp