#9 DIY Nachtlampje

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

#9 DIY Nachtlampje

Wel eens een houten nachtlampje gezien met de gedachte dat het wel zelf te maken is, maar geen idee waar te beginnen? Dit leuke nachtlampje voor op onze babykamer zet jij ook zo in elkaar en monteer je daarnaast ook ‘wel eventjes’, dat beloven we!
Als jij ons hieronder feedback geeft of de werkbeschrijving je heeft geholpen?


Misschien wel leuk om te weten dat een technisch onderlegde dit aan een hoogzwangere heeft uitgelegd om te kunnen delen met een zo breed mogelijk DIY publiek 😉

DIY Nachtlampje – Hert

Benodigdheden

 • Triplex plaat
 • Led lampje (Philips Classic LED bulb 2.2W)
 • Fitting met haakse beugel (Wit)
 • 2 Hoek beugels (Wit, of spuit ze wit zoals wij deden)
 • Schroefjes (12 mm, maar let erop dat het niet door het triplex gaat)
 • 2 moertjes, boutjes en muurpluggen
 • Blindplaat voor een centraal doos (Wit)
 • Serie schakelaar (omdat er meerdere lampen in de kamer zijn die je dan apart kan inschakelen)
 • Massief VD draad (1,5 mm2 zwart) , om een extra schakelpunt te creëren van schakelaar naar nachtlamp
 • Soepel snoer met 2 draadjes (Wit)
 • Lasklem
 • Verf

Materiaal

 • Figuurzaag met zaagjes
 • Stift of potlood
 • Boormachine
 • Lijmklem en een beetje houtlijm
 • Spanningsmelder
 • Striptang
 • Kniptang
 • Schroevendraaier
 • Kwast
 • Fijn schuurpapier

Heb je de smaak al te pakken? Let’s start!

 1. Teken de gewenste afbeelding met stift op een papier, knip uit en teken op een triplex plaat. Wij kozen voor een hert, omdat de babykamer een bos thema heeft. Hier gaan we in deze beschrijving ook vanuit, maar laat het ons hieronder even weten als je een ander figuur maakt en deel het eindresultaat.
 2. Zaag de vorm uit het triplex met een figuurzaag. 
 3. Maak een gat in het oog en in de stippen op de bil met de boormachine en maak de ogen en stippen met de figuurzaag af.
 4. Schuur de voorkant, achterkant en alle randjes goed met fijn schuurpapier.
 5. Bevestig met een beetje houtlijm 1 stukje triplex op de plek waar de beugel van de fitting komt, zodat je meer dikte creëert voor een schroefje. Tip: laat het drogen met een lijmklem op het stukje hout.
 6. Optioneel: Je kunt er voor kiezen om het triplex onbewerkt te laten. Wij hebben grondverf en ‘left-over’ zandkleurige verf gebruikt voor de afwerking en een persoonlijke touch. Laat dit dan even drogen.
 7. Bevestig 1 van de 2 beugels aan de achterkant van het hertje met de korte schroefjes. (Wij hebben de beugels wit gespoten).
 8. Bevestig de fitting met haakse beugel aan de andere witte beugel (De beugel die aan de wand wordt bevestigd). En draai eventueel het peertje tijdelijk in de fitting om te zien hoe dit uitkomt.

Kortsluiting? Nee joh. Let’s go!

 1. Start met het aansluiten van de serieschakelaar. Althans, dit geldt wanneer je net als wij meerdere lampen in 1 ruimte afzonderlijk wilt kunnen bedienen. De plaats waar het nachtlampje aan de wand komt, heeft al een centraaldoos met enkelpolige verlichting aansluiting. Deze veranderen we in de volgende stappen van een enkele bediening voor alle lampen in de kamer naar een serieschakelaar.
 2. Haal de spanning van de groep af in de meterkast en controleer dit extra met een spanningsmeter! Immers: Meten is weten!
 3. Trek een massief VD draad (zwart) van de schakelaar naar de centraaldoos van het nachtlampje. Dit doe je vanwege de verandering van enkelpolig- naar serie-schakelaar (zie foto ‘stap 1’ hieronder).
 4. Strip de draden en sluit deze aan op de schakelaar en controleer op de achterkant van de serieschakelaar of je het goed aansluit (er zit een afbeelding op de achterkant van de schakelaar). Schroef dan de schakelaar in zijn behuizing en druk het afdekraam en de wipper erop.
 5. Zet op het uiteinde van het massief VD draad (in de centraaldoos) een lasklem dat bedoeld is voor soepele draden. Sluit hierop ook de soepele aders van het snoer aan.
 6. Maak de centraaldoos tijdelijk dicht met de blindplaat en positioneer je nachtlampje over de blindplaat en teken op de muur waar de witte beugel bevestigd moet worden.
 7. Boor de gaten in de wand en bevestig eventueel pluggen als dat nodig is.
 8. Monteer het soepele witte snoer met 2 draadjes aan de fitting.
 9. Maak een gat in de blindplaat, zodat het soepele snoer erlangs kan.
 10. Druk het soepele snoer door dat gat en sluit het aan op de lasklemmen (Strip de 2 aders van het soepele draad met de striptang en koppel bruin draad op zwart draad en blauw op blauw) en bevestig de blindplaat aan de wand.
 11. Monteer de fitting met de beugel aan de wand waar je de 2 gaten hebt geboord.
 12. Draai het peertje in de fitting en test de verlichting (spanning!)
 13. Gelukt? Bevestig dan het lampje definitief aan de wand met de beugel en klaar!

Hiermee heb je een nachtlampje dat zorgt voor indirecte subtiele lichtstralen. En zeg nou zelf, zoveel meer voldoening toch?

Veel klusplezier!
Team @klusinspiratie
Gebruik deze #klusinspiratie ook op je social media kanalen als je iets aan ons wilt laten zien

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

#12 DIY Loungeset

Aangezien we zelf ook graag leren via YouTube, hebben we speciaal voor jou een DIY filmpje op YouTube geplaatst. In deze blog benoemen we daarnaast de stappen. En om je echt optimaal te inspireren, delen we ook iets gratis met jou!

Blog bekijken»
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp