#6 Gooi wat in mijn schoentje!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

#6 Gooi wat in mijn schoentje!

Vandaag laat ik zien hoe je een simpel schoenenkastje maakt

We lieten al eerder vallen dat wij graag restmateriaal van onze verbouwing gebruiken voor nieuwe DIY klussen. Een schoenenkast moet daarom te doen zijn! Toch?!

Vandaag neem ik, Jorien, je graag mee in het denk- en uitvoer -proces van een beginnende klusser die een DIY schoenenkast met industriële uitstraling maakt. Ik durf te stellen dat ‘de projectleider’ a.k.a. Hans hier niet per se zijn handtekening onder zou willen zetten, maar ik ben trots op het eindresultaat!

Wat heb je nodig voor een industriële schoenenkast:

 • OSB platen (ik gebruikte rest planken die ongeveer 60 x 45 cm waren, deze zijn gezaagd tot 56 x 30 cm
 • Zaag(tafel)
 • Schroeven
 • Boormachine 
 • Meetlint
 • Potlood
 • Viltjes

Voorbereiding

 1. Bepaal met je meetlint de afmetingen van de planken.
  Ik heb hiervoor ook de diepte van de planken bepaald aan de hand van een paar schoenen.
  Er werd mij via IG gevraagd naar de werktekening, nou beste mensen, ik deel hierbij graag de werktekening die gaandeweg het proces een beetje veranderde ;-).
  De insteek was namelijk: 2 kastjes die je naast elkaar of boven elkaar kan gebruiken. 

Ik moet eerlijk zijn in deze DIY blog en bekennen dat ‘de projectleider’ me geen toestemming gaf om zonder toezicht de zaagtafel te gebruiken… ik laat in het midden of dat terecht is ;-). Dit onderdeel van de voorbereiding heb ik dus even uit handen gegeven: 

 1. Zorg dat je OSB platen op maat zaagt van 60×30 cm. Let op: dit geldt als je mijn creatie na zou willen maken. En nu moet ik óok opbiechten dat wij nogal op grote voet leven en ik me kan voorstellen dat de afmetingen nogal afhangen van het formaat schoenen die erin komen. Ik ging daarnaast in de tekening dus uit van 60x30cm, maar zo ontdekte ik later (3) dat dit in de werkelijkheid 56x30cm was.
Stapel OSB platen die met de zaagtafel worden gezaagd

Boren

 1. Als je ook net als ik een beginnende klusser bent, raad ik je aan om de planken zo te leggen hoe je het eindresultaat wenst te krijgen. Dan ontdek je bijvoorbeeld, net als ik, dat de planken uiteindelijk 56×30 cm werden (thnx ‘projectleider!”) en dat besloot ik alsnog een beetje te negeren. Ook rekende ik de dikte van de OSB planken (2cm) niet helemaal mee in mijn werktekening, maar goed we gaan met frisse tegenzin verder. 
 1. Pak 1 plank (de zijkant) en meet de afstanden tussen de binnenzijde-planken op en teken op de zijkant een paar boor markeringen. 
 1. Boor wat gaten voor in de zijkant. Dit is zeker een aanrader voor een beginner!
Een slimme meid, boort gaten voor 😉
 1. Boor daarna de zijkant-plank aan de binnenzijde-planken.
  Ik gebruikte hiervoor random geselecteerde 4.0x40mm schroeven. Ik demonstreer ook in één van onderstaande foto’s geheel gepland (…) dat je het beste zo recht mogelijk kan boren, om te voorkomen dat je naast binnenzijde-plank eindigt. Gebeurt jou dit (ook)? Geen man overboord! Op je boormachine zit een knopje om de richting terug te draaien en onthoud daarbij de fameuze leus ‘Lefty loosey, righty tighty’.

7a) Op dit punt begon ik te accepteren dat ik de gemiste centimeters (56 vs 60cm) en het niet meerekenen van de dikte van de planken (2cm) toch wel zouden meewegen in het eindresultaat en accepteerde daarnaast dat onze grote schoenen niet zouden gaan passen als ik stug door zou gaan. Hierdoor stond er schoenenkast variatie #1:
Boor de andere zijkant aan de binnenzijde-planken. 

Variatie #1


7b) Wil je toch liever een dicht kastje die je eindeloos kunt stapelen? Dan ga je voor variatie #2. In plaats van 2 binnenzijde-planken, boor je nu 1 plank aan de zijkant-plank op 25 cm afstand en een onder- en bovenkant. Boor vervolgens de andere zijkant aan de binnenzijde-planken. 

Variatie #2

Afwerking

9) Schuur de planken (of doe dat gelijk na het zagen, maar ja een beginner denkt hier nú pas aan) voor wat zachtere randen. 

10) En wanneer je viltjes in huis hebt, kun je die aan de onderkant plakken. 

Klaar !
Schoenen zetten is nog nooit zo overzichtelijk geweest 🙂

Danku Sinterklaasje!

Laat iets van je horen als je ook een schoenenkastje gaat maken. Of iets anders van onze posts hebt gemaakt. Dat vinden we hartstikke leuk om te horen!

Xxx Klusinspiratie

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

#12 DIY Loungeset

Aangezien we zelf ook graag leren via YouTube, hebben we speciaal voor jou een DIY filmpje op YouTube geplaatst. In deze blog benoemen we daarnaast de stappen. En om je echt optimaal te inspireren, delen we ook iets gratis met jou!

Blog bekijken»
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp