#5 Tegeltjeswijsheid

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

#5 Tegeltjeswijsheid

We nemen je in deze blog graag mee in een aantal stappen waardoor je zin krijgt om een wand in je huis zelf te gaan tegelen.
Waarom? Omdat het leuk is om iets blijvends in je huis te dúrven maken! Wij beschrijven hier hoe we het zelf hebben gedaan (oké wacht, hoe Hans dit heeft gedaan) en hopelijk krijg je daarmee wat inspiratie om vervolgens zelf te gaan tegelen! Tijdens onze verbouwing hebben we de badkamer op de bovenverdieping getegeld, maar daarna ook de WC ruimte op de benedenverdieping en de badkamer in het gastenverblijf.
Ook al heb je dit nooit eerder gedaan… ons geheim is dat een set tegelkruisjes uitkomst kan bieden bij deze klus. Maar we gebruiken ze niet precies waarvoor ze bedoeld zijn. Dat lees je verderop!
Scroll ook door naar beneden voor wat foto’s uit ons archief 🙂

Wat heb je hiervoor nodig

 • Een wand ( No shit…Sherlock!)
 • Tegels
 • Houten latjes en schroeven
 • Tegellijm
 • Lijmkam
 • Set tegelkruisjes (of tegel wigjes)
 • Boormachine met mixer
 • Mix ton
 • Slijptol met diamantschijf (of een tegelsnijder)
 • Voegmortel
 • Voegspaan
 • Spons
 • Emmer(s) water

Voorbereiding

Zorg dat de plek waar je gaat werken helemaal schoon is. Zet daarna alvast de tegels op de plek waar je gaat tegelen.
Zorg ook even dat je het gereedschap allemaal binnen handbereik hebt liggen.

Om nu een eerste tegelrij horizontaal te kunnen realiseren, begin je met de tweede tegelrij van onderen en zo werk je naar boven. Dat doe je door houten latjes horizontaal tegen de muur aan te schroeven (daar waar de tweede tegelrij van onder begint).
We zíén je denken: ‘Maar waarom nou toch?!”.
Dit doe je omdat een vloer nooit 100% gelijk loopt en het daarmee bijna onmogelijk is om vanaf de grond recht uit te komen, wat bij tegels wel heel essentieel is.

Latjes en start vanaf de 2e tegelrij

Mixen

Maak nu je mix met de tegellijm, de mixer en een mix ton. Zorg voor de juiste verhouding poeder met water. Volg daarvoor de aanwijzingen op de verpakking van de tegellijm (hier zou dan natuurlijk een specifieke productnaam kunnen staan met een héle pakkende uitleg, maar voorlopig is deze blog je reinste tijdverdrijf en ter lering en vermaak voor de gek die het leest en dus compleet #nospon ;)! ) 

Houd er rekening mee dat je tijdens het lijmen, te maken krijgt met 2 soorten tijden:

 • Verwerkingstijd = de tijd dat je de lijm kan gebruiken (dat het in de ton mag blijven zitten)
 • Lijm open tijd = de tijd vanaf het moment dat je het uit de ton op de muur hebt aangebracht (is een stuk korter!)

Met behulp van een lijmkam smeer je het mengsel tegen de muur. De vierkantjes aan de kammen hebben verschillende afmetingen, kies de juiste kam voor het soort tegel( hoe groter de tegel hoe dikker het lijmbed moet zijn).
Voorbeeldje: Bij een tegel van 30x60cm heb je een lijmkam nodig van 10mm. En bij 10x20cm heb je een kam nodig van 6mm.
Smeer een klein gedeelte van de muur in, vanwege die lijm-open-tijd. 

Tegelen

Leg de eerste horizontale rij tegels op de latjes (tweede rij van onder dus) en zet een tegelkruisje tussen de tegels. Leg dan de volgende rij en hier doe je dan twee kruisjes aan de onderkant van de tegel (die je legt) en aan de zijkant (scroll anders even door naar de foto’s joh).
Herhaal dit een paar keer en let er dan op dat je iedere keer een klein oppervlakte doet. (Eindig met een laag saus en bestrooi het met geraspte kaas,… oh nee! We dwalen af naar lasagne).

Als je een rechte muur hebt en je weet dat de zijkanten van de muur evenwijdig zijn aan elkaar, weet je zeker hoe je uitkomt met de zijkanten. Dus je zou nu alvast de zijkantjes van de tegels die nu open blijven, kunnen slijpen met een slijptol (of tegelsnijder). Als je bovenaan komt met je laatste rij tegels, kan het natuurlijk zo zijn dat je tegen het plafond aankomt en niet een volledige tegel kwijt kunt, dat is niet erg! Maak dan de tegel passend met slijptol. 

Nu is alles afgewerkt en kun je de lat aan de onderkant weg schroeven.
Leg dan vervolgens de onderste rij tegels en maak de tegels passend aan de zijkant.
Al het overige tegellijm kun je beter direct verwijderen met een spons en water.
Laat je meesterwerk een dag drogen. 

Laatste geslepen tegeltje plaatsen

Voegwerk

Nu de tegels mooi zijn gelegd, wordt het tijd voor het voegwerk.
Begin met het aanmaken van voegmortel. Smijt dit met een voegspaan op de tegels en zorg dat je met een diagonale beweging de mortel tussen de voegen strijkt! Wacht tot het gedroogd is.
Je kunt dit testen door met je vinger te voelen en het is voldoende wanneer het niet meer afgeeft op je vinger. Neem met een spons al het overige voegwerk af (herhaal dit meerdere keren) en ververs je water regelmatig. 

Als laatste handelingen, kun je dit geheel met een doek droog wrijven en maak de gebruikte materialen direct schoon.

Antraciet voegwerk

Kitwerk

Als het nodig is, kun je alle naden kitten. Maar dát is een onderwerp voor de volgende keer 😉

Tot slot

Laat het ons weten wanneer je gaat tegelen met behulp van deze beschrijving, of laat het ons weten wanneer je een mening hebt over het zelf tegelen, of laat hieronder gewoon íets achter joh!

De groetjes en veel tegeltjeswijsheid!
Klusinspiratie


0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marleen
Marleen
9 maanden geleden

Ik ga voor de lasagne!

#12 DIY Loungeset

Aangezien we zelf ook graag leren via YouTube, hebben we speciaal voor jou een DIY filmpje op YouTube geplaatst. In deze blog benoemen we daarnaast de stappen. En om je echt optimaal te inspireren, delen we ook iets gratis met jou!

Blog bekijken»
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp