#3 DIY tip voor druilerige nazomerdagen

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

#3 DIY tip voor druilerige nazomerdagen

Houd je van spelletjes? Probeer eens je eigen escaperoom te maken !
Wij hebben onlangs zelf een aantal simpele spellen gemaakt om een babyshower vorm te geven, waarbij alle vriendinnen online ( en corona-proof) konden meegenieten van de opgesloten dame in kwestie. (Onze lieve (schoon) zus). Eén van de iets ingewikkeldere spellen die we maakten was: een houten doolhof. Deze is erg leuk om te maken en te bewaren als spel.

Wat heb je nodig voor een houten doolhof box :

 • Een (kopieer)frees
 • Liniaal
 • Potlood
 • Stift
 • Lijmklemmen
 • 2 grote multiplex platen van 18mm dik (boven- en onderkant)
 • 4 kleinere multiplex platen van 18mm dik (zijkanten, voor- voor en achterzijde)
 • Boormachine
 • Gatenzaag
 • Houtlijm
 • Houtplamuur
 • Schroefjes (4.0 x 40 mm) 
 • Ronde houten stok van 15 mm dik die je in kleine stukjes zaagt (voor de versteviging en als handvat van de bout die door het doolhof gaat)
 • M10 boutje en 2 sluitringen
 • Naar keuze: Grondverf, lak.

Hoe maak je het?

1. Zoek een afbeelding van een doolhof/maze die je over kan nemen, wij deden dit met Pinterest. Voordat je verder leest, scroll ook eens door de bijgevoegde foto’s om er een beter beeld bij te krijgen 🙂

2. Bedenk hoe groot je het doolhof wil maken. Teken heel lichtjes met een potlood en liniaal een raster op de multiplex bovenplaat, zodat er een raster van allemaal vierkantjes ontstaat. Teken daarna met een stift de route van de doolhof gangen. 

3.Stel de frees zo af dat hij door de gehele plaat freest. Per rasterlijn frees je alle, met stift gemarkeerde, lijnen. Maak hierbij gebruik van een recht stuk (hout) als geleider die je met behulp van lijmklemmen vastzet aan de bovenplaat. Laat de frees langs de rechte geleider glijden.
Dus, je start bijvoorbeeld horizontaal en daarna doe je alle rasterlijnen nog eens verticaal en hierna zie je dat het doolhof zichtbaar wordt. 

Let op: hoe verder je bent, hoe kwetsbaarder het hout in het midden wordt. Daarom gebruikten wij een dikte van 18mm. En zorg dat je de uitgang van het doolhof nog niet door freest (zie stap 7).Het doolhof is grotendeels klaar! Zoek nu de zwakke plekken op in de bovenplaat en boor deze door en teken deze geboorde punten vervolgens op de onderplaat af. Breng daarna de versteviging (ronde stokjes van 15 mm dik, houtlijm en schroefjes) aan op de onderplaat (de binnenkant van de box). Wij maakten een box om zo het doolhof ook stevig te houden en er een verrassing in te kunnen hangen. 

4. Breng de multiplex zijkanten aan met houtlijm en schroefjes, zo heb je een box waar nu alleen nog de bovenkant, het doolhof, van ontbreekt.

5. Leg het doolhof op de box en boor het vast, plamuur het af met houtplamuur. Voor de afwerking is het netjes om het even op te schuren.

6. Frees de uitgang van het doolhof door en daarna boor je een gat aan de voorzijde van de box. Dat doe je met een gatenzaag. Op die manier kun je een verrassing uit het doolhof halen.

7. Als je het een kleur wilt geven: Kies dan bijvoorbeeld 2x grondverf en 1x gekleurde lak. Wij kozen een neutrale kleur die we daarnaast nog op voorraad hadden 😉

8. Als laatste maak je een handvat om daarmee door het doolhof te kunnen gaan. Wij deden dit zo: kies weer een stukje hout van 15mm, boor een klein gaatje in de onderkant van dit handvat, zodat je er een m10 boutje in kan draaien, duw dit boutje door het doolhof. Aan de onder- en bovenkant van het doolhof gebruik je 2 sluitringen, zodat het handvat er soepel doorheen glijdt.

Wij hebben aan de onderkant van de bout een verrassing gehangen, zodat deze ‘bevrijd’ kon worden bij het oplossen van het doolhof. Aangezien het een (online) babyshower was, was deze verrassing een ‘magische speen’;-)

Hierna kun je het doolhof als spel gebruiken voor kinderen. Laat het ons weten als je hier nog meer ideeën over hebt of wanneer je van plan bent dit te maken!?

Succes!

Raster getekend met potlood en uitgelicht met stift
Frees met een vastgeklemd recht stuk hout
Frees eerst alle horizontale rasters
En daarna op dezelfde manier de horizontale
De onderplaat met zijkanten van de box
Het doolhof ! Geschilderd en met linksboven het handvat
En tot slot de ‘magische speen’ !

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De (schoon)zus
De (schoon)zus
10 maanden geleden

Geweldig als spel en decoratie! Wat een werk en wat een verrassing! Bedankt!

#12 DIY Loungeset

Aangezien we zelf ook graag leren via YouTube, hebben we speciaal voor jou een DIY filmpje op YouTube geplaatst. In deze blog benoemen we daarnaast de stappen. En om je echt optimaal te inspireren, delen we ook iets gratis met jou!

Blog bekijken»
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp