Master bedroom
Mensen zijn bang om vies te worden. There, I said it.
Hoewel TV programma’s als ‘Help mijn man is klusser’ en ‘Kopen zonder kijken’ echt om te smullen zijn, lijkt het geschetste beeld van zélf klussen soms ingewikkelder dan het is.
Dat is waarom deze blogserie ‘in 6 maanden van bouwval naar droomhuis’ is ontstaan. Deze keer gaan we in op alle details van onze slaapkamer verbouwing.
We hadden voor deze klus een maand de tijd vanwege korte overlap in-between-houses. Dat scheelde ons ten eerste dubbele maandlasten en droeg bij aan ons plan om in alle vrije uurtjes aan het huis te kunnen klussen. Onze allerhoogste prioriteit was eerlijkheidshalve wel een gedeelde prioriteit. De slaapkamer én badkamer, want naast kunnen slapen was het kunnen douchen ook prettig als je in een klushuis woont en fris op kantoor wordt verwacht 😉
Hoe verbouwden wij de slaapkamer
We hadden voor de slaapkamer geen ingewikkelde verbouwplannen anders dan alles strippen en vernieuwen. Dit kwam neer op de volgende stappen:
- We verwijderden de gipsplaten van het schuine plafond en het vergeelde behang van de wanden. We huurden een behang stomer bij de bouwmarkt. En met zo‘n apparaat erop gericht kwamen er echt onbeschrijfelijke ‘nostalgische geuren’ vrij!.
Ook de vloerbedekking moest eraan geloven. Daarna hebben we de donkere balken geschuurd met stofmaskers op…je weet wel, toen mondmaskers nog met klussen werden geassocieerd. - We controleerden met een waterpas de vloer. Die liep richting het raam schuin af, dus besloten we drie OSB vloerplaten te vervangen.
- We huurden een container die onder het slaapkamerraam stond, zodat het afval makkelijk naar buiten kon worden gegooid.
- Het dak isoleerden van binnenuit met klimaat folie en Rockwool dakisolatie, vanwege de warmte en het geluid. Wij kozen voor klimaat folie, omdat het dak aan de buitenkant al geïsoleerd was met een purlaag. Met klimaatfolie kan het ventileren, wat belangrijk is. Als je het dak van binnenuit luchtdicht zou afsluiten, heb je kans dat het dak aan de binnenkant gaat rotten.
- Het schuine plafond hebben we afgewerkt met gipsplaten, latjes en met wat kit- en schilderwerk. Oké even een time-out: “Wát schilderwerk’ is eigenlijk een understatement. Ten éérste: voordat je goed-en-wel met schilderen bent begonnen, moet je eerst je spullen verzamelen of daarvoor nog naar de bouwmarkt omdat die verfbakjes altijd spoorloos verdwijnen, schuren, schoonmaken/ontvetten, nog een keer schuren, afplakken, grondverf. En als je dan grondverf hebt gedaan, begint het riedeltje opnieuw voorafgaand aan de laklagen. En dit deden we dan zo’n 2 à 3 keer per oppervlakte! En ga je vervolgens niet afvragen waar die koppijn vandaan komt als je de ammonia niet echt goed hebt verdund, zoals Jorien.
- We kozen voor een TV-aansluiting aangezien we deze slaapkamer als een soort inpandig “safe heaven” beschouwden. Dat betekende dat we de wand gingen frezen om kabels aan te leggen. Bij dit soort klussen waren wij zelf erg gebrand op goede luchtafzuiging, vanwege alle (fijn)stofvorming. Daarom kochten we een bouw afzuiging.
- Voor de afwerking van de wanden kozen we voor glasvezelbehang. Dit hebben we geschilderd (wederom, wát schilderwerk ;-)). De wand met het driehoekige raam werd geschilderd in okergeel en die had naast grondverf wel drie lagen nodig!
- Tijdens het slopen van de slaapkamer op de bovenverdieping met hulp van vrienden en familie hoorden we al snel hoe gehorig een huis met houten constructie is. Daarom besloten we te investeren in een goed geluidsisolerende vloer. We plaatsten fermacell platen, een isoboard ondervloer en een laminaatvloer.
- Als raambekleding kozen voor shutters. Zoals eerder gezegd heeft ons slaapkamer raam een driehoekige vorm waardoor we best beperkt waren in de opties en gelukkig zijn shutters juist wel helemaal naar onze smaak en was het snel opgelost. Alhoewel…deze shutters lieten na bestelling nog zo’n zes maanden op zich wachten. Op de dag van de verhuizing bekommerden lieve familie en vrienden zich om ons en een huiselijk sfeertje, dus werd er voor ons kartonnen raambekleding gefabriceerd 😉
Vervanging vloerplaten Hans die bezig is met de vloerplaten Rockwool & klimaatfolie Jorien snijdt gipsplaten Gipsplaten voortgang (we vonden het handig om eerst de balken in de grondverf te zetten zonder netjes te hoeven werken) Latjes schilderen Freeswerk TV aansluiting Kleuren testen op losse stukjes glasvezel behang Vloerplaten, fermacell, isoboard en laminaat!
Styling van de slaapkamer
Je moet niet per se bij ons aankloppen voor een VT-wonen waardige interieur ‘Instagram feed’ misschien, maar we vinden het wel leuk om een authentiek karakter van het huis te bewaren, die gemoderniseerd is met zoveel mogelijk knipogen naar DIY’s. We proberen de trends wat te negeren, al denk je volgens mij vaak dat iets je eigen unieke stijl is, maar dan liggen de winkels er op dat moment gewoon vol mee 😉
We lieten ons ook leiden door praktische zaken, zoals handig en mooie raambekleding voor een driehoekig raam.. of een aanbieding van lampen die we in de bouwmarkt zagen en in de winkel bedachten dat dit leuk zou staan als we het aan de balken zouden monteren. De okergele wand is wel eerst met kleurtesters op losse stukjes glasvezelbehang geschilderd.
Vanwege een huisstofmijt allergie wilden we ook zo weinig mogelijk stoffen op de bovenverdieping, vandaar het laminaat op de vloer. Al zijn wij van die types die dan vervolgens te weinig stofzuigen onder het bed, guilty!
Onze nachtkastjes zijn DIY van steigerhout. Dan zijn er voor in de toekomst nog wensen om een inbouwkast te maken.
Wat hebben we betaald?
Het budget voor de drie slaapkamers en de badkamer was 10 000,-. De slaapkamer kostte ons zo’n 2170,- inclusief isolatie materiaal, die kostbare fermacell platen en op maat gemaakte shutters. We lagen nog op schema, maar het was wel een pittig prijsje voor één kamer.
Voldoet het leven in een klushuis tijdens een verbouwing en zijn wij echt niet zo bang om vies te worden?
Binnen een maand was alles af om er op de dag van de verhuizing een schone en rustige kamer van te maken, de ‘safe heaven’!
Onze ervaring is dat er tijdens een verbouwing altijd wel iets fout gaat wat ook altijd weer op te lossen is, dus ga er gewoon voor. En hoe je ook woont, je kunnen terugtrekken op een rustige plek is voor ons een must.
En vertel ons eens: Durf jij je handen uit de mouwen te steken?