#14 Camper renoveren

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

#14 Camper renoveren

Naar schatting rijden er 60.000 campers rond

Dan lees je bij de Bovag daarnaast ook dat wij in ons land voor de hoogste “camper-dichtheid’ in Europa zorgen! Aangezien we nu aftellen naar een nieuw jaar, is dit voor ons een moment om voor jullie terug te blikken hoe wij onze camper hebben opgeknapt.

Waar hebben we het over?

Camper type: Alkoof, semi-integraal
Merk: Ford
Model: Bürstner
Jaartal: 1991
Naam: Smûk (Ja ja! Want je hoort er echt bij als je camper een naam heeft 😉 )

Slopen maar

We zijn gestart met alles eruit halen van interieur tot aan alle elektrische componenten, zoals schakelingen, de huishoud accu, bedieningspaneel en alle bekabeling die hierbij hoort. Maar voordat we dit deden, tekenden we een stroomkring schema om later aan de hand daarvan alle elektrische componenten aan te sluiten (waterpomp, boiler, verlichting, koelkast, dak ventilator, luchtventilator, verwarming). Ook bestudeerden we of er kabels hergebruikt konden worden.
Let altijd even op dat je geen kabels doorknipt die al aangesloten zitten op de startaccu (zoals knipperlicht, achterverlichting).

We haalden vervolgens alle badkamer elementen en de septic WC eruit.
De vuil water tank haalden we onder de camper vandaan, omdat de oude niveau meter niet meer goed werkte. We hebben een nieuwe niveau meter in de tank gemonteerd. Daarnaast hebben we het grondig schoongemaakt.
Ook hebben we roest verwijderd van ophangbeugels van de tank en opnieuw in coating in gezet.

Achterwand

Bij het demonteren van de keuken, kwamen we erachter dat er houtworm in de houtconstructie van de achterwand zat! We vermoeden dat het rooster van de koelkast aan de achterkant lek is geweest, dus dat was iets om zelf later in het project goed te regelen.

Om de achterwand te kunnen demonteren, kwam er heel wat bij kijken om het daadwerkelijk los te krijgen. Nadat dit klaar was, konden we op ons gemak de plaat stap voor stap ontleden totdat we de 1 mm dikke aluminium laag over hadden. Ons doel was namelijk om dit originele wandje te behouden. Nadat dit klaar was, hebben we een houten frame gemaakt met daartussen piepschuim en een binnenlaag van triplex. Daarna is de achterwand terug geplaatst, vast gekit en zijn de hoekprofielen vast gemaakt.
De achterwand hebben we afgemaakt door de bekabeling van verlichting opnieuw aan te sluiten.

Interieur

Van beukenhout maakten we een aanrechtblad op maat. Het oude blad is als mal gebruikt voor het nieuwe en daarna met olie afgewerkt. De interieur kastjes en wanden zijn allemaal geschilderd.
Van een stuk zink hebben we in de keuken een spatbord op maat gemaakt.

Bedieningspaneel

We hebben zelf een frontje gemaakt waar de meters en schakelaars van de verlichting, schoon- en vuil watertank, etc op aangesloten zijn.

Spanning zoeken

De oude dak ventilator hebben we verwijderd en een nieuwe geplaatst met regensensor.
De schoon watertank hebben we voorzien van een niveaumeter, zo houd je via de meter op het bedieningspaneel tijdens het (off-grid) kamperen zicht op de hoeveelheid water die nog beschikbaar is.
Daarna hebben we een schakelpaneel samengesteld van (blauwe) relais en zekeringen. De bekabeling tussen het schakelpaneel en het bedieningspaneel hebben we vervolgens gemonteerd.
In de kledingkast hebben we een verdeel kast gemonteerd (12V ) voor algemene voeding voor o.a. de verlichtingsgroep. Wij kozen qua verlichting voor dimbare spotjes. Ideaal!
Tijdens het turen onder de motorkop, zagen we nog iets wat ons deed besluiten om een cyrix scheidingsrelais en een nieuwe start accu te monteren, zodat de accu kan opladen tijdens het rijden.
Voor de veiligheid hebben we een transparante beschermkap (plexiglas) over het schakelpaneel gemaakt.

Bekleding

Voorin in de cabine hebben we een isolatielaag aangebracht, nadat we de stoelen hebben losgekoppeld en gereinigd.

Voor alle ramen hebben we insectengaas gebruikt om een hor mee te maken op maat. En van doek die officieel bedoeld is om auto’s mee te beschermen maakten we de zonwering op maat.

In eerste instantie wilden we besparen door nieuwe kussenhoezen te (laten) maken, maar het is natuurlijk wel zo’n fris en comfortabel idee om ook de kussens geheel nieuw te hebben. Via onze (schoon)ouders zijn de kussens op maat gesneden en de hoezen zelf genaaid! De oude kussen hoezen hebben we gelabeld met letters en deze fungeerden als patronen voor nieuwe kussens. De knopen hebben wij er met een daarvoor bedoelde naald in gezet, zodat de stof mooi op zijn plek blijft. Die zijn bij een stoffenwinkel trouwens ook bekleed met de overgebleven meubelstof, nog een tip dus!
Met ander overgebleven meubelstof hebben we het plafond van de cabine bekleed en afgewerkt met latjes die in de olie zijn gezet.

De vloer hebben wij later in het project nog afgewerkt met PVC. En voor de gordijntjes hebben we berekend dat het voor zo’n kleine oppervlakte veel efficiënter en voordeliger was om dit op maat te bestellen. Voor de slaapverdieping van onze dochter hebben we hebben we daarnaast een elastisch veiligheidsnet gespannen.

Dreumespret

Aangezien we wel fan zijn van het Ikea kinderstoeltje tijdens het buiten eten op reis, hebben we zelf een las-constructie bedacht die zo in te klappen is dat het tijdens het rijden veilig in de cabine opgeborgen is en tijdens het binnen eten met slecht weer kan fungeren als onderstel voor het stoeltje! Wat ons betreft een dikke hit en een echte #Ikeahack ;-).

Rondreizen maar en op naar de camper ochtenden

Na onze korte en langere tripjes hebben wij daarnaast nog wat handige foefjes toegevoegd, zoals een tv schermpje voor noodgevallen waar een Woezel & Pip dvd in kan ;-), aansluiten van het aanwezige zonnepaneel, een magnetische hor voor de deur, USB-poortjes voor het snel opladen van de apparatuur en we kochten een topper voor op ons bed.

Dit is met stip op 1 de leukste klus en beste investering van 2022 geweest. We hebben met ons gezin nu al veel mooie reizen mogen maken en camper ochtenden zijn goud!

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
B.A.de Vries-Kerkhof
B.A.de Vries-Kerkhof
9 uren geleden

Wat een klus zeg en tot in de kleinste finesses aangepakt ook, perfect gedaan.

#13 DIY sfeerlamp

Voor wat extra sfeer tijdens de avonden in de tuinkamer, kwamen we op het idee van deze mooie sfeerlamp. Wij hebben de stappen voor je gefilmd en we werkten ze voor je uit.

Blog bekijken»

#12 DIY Loungeset

Aangezien we zelf ook graag leren via YouTube, hebben we speciaal voor jou een DIY filmpje op YouTube geplaatst. In deze blog benoemen we daarnaast de stappen. En om je echt optimaal te inspireren, delen we ook iets gratis met jou!

Blog bekijken»
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp