Schuurmonnikoog
Heb je weinig zicht op een zonvakantie dit jaar, vanwege …..? Gebruik dan je vakantiegeld voor het maken van je eigen tuinkamer (a.k.a. veranda, tuinhuis, overkapping, you name it).
Na twee jaar meer dan ooit in je huis te hebben geleefd en gewerkt, verdien je wat ons betreft een plek om te ontspannen in de tuin die tegelijkertijd beschutting kan geven! Wij bouwden er eentje in fases.
In de tuin van ons huis stond bij aankoop een schuurtje in de categorie ‘vergane glorie’. We hebben ervoor gekozen om een gloednieuw tuinhuis te bouwen, opgedeeld in een tuinkamer en klusschuur.
In 10 stappen je eigen tuinkamer
We leiden je door de stappen die wij hebben gedaan voor een goede basis van een tuinkamer:
- Bepaal de afmetingen met een meetlint. Steek dan stokjes in de grond en verbind deze met een opvallend touwtje. Zo krijg je feeling met de ruimte en de mogelijkheden qua indeling.
- Graaf grond af en boor vervolgens gaten om ruimte te maken voor de funderingspalen (2,5 M diep totdat je vaste grond tegenkomt, maar dat is afhankelijk van waar je woont en het soort grond wat er ligt). Je kunt hiervoor een grondboor huren.
- Steek PVC buizen in de grond en stort beton met bewapeningsstaal.
- Maak rondom een houten bekisting met folie erin en bewapeningsnetten daarop. Stort vervolgens héel veel beton.
- Start daarna met vlinderen (da’s een soort schrobben van de betonvloer en deze machines zijn dan ook weer te huur). Vlinderen doe je zodra het beton net hard genoeg is om op te lopen en zacht genoeg om glad te schuren. Dit proces moet een paar keer herhaald worden voor een glad resultaat. Daarna is het beton na 2 à 3 dagen goed belastbaar. Volledige uitharding duurt ongeveer 26 dagen.
- Maak dan beton poertjes. Hier komen de Douglas houten staanders op. Je kunt deze ook kant-en-klaar kopen, maar je bent nu toch al lekker op de DIY-tour en dan kunnen de beton poertjes er ook nog wel bij, scheelt ook wat poen(tjes)…
- Bouw het houten skelet op en bevestig daarna alle dwarsliggers. (Hierna hebben wij in de ruimte waar de tuinkamer komt een schrootjes plafond gemaakt als nettere afwerking dan het plafond voor de toekomstige klusschuur, maar dat is een kwestie van smaak).
- Isoleer het houten plafond en bedek het met EPDM folie (oftewel: dakbedekking) en bevestig dat met lijm (niet te lang boven hangen 😉 ).
- Bouw de wanden op (framewerk maken en dichtmaken met platen).
- Plaats damp-dichte folie aan de binnenkant van de muur. Isoleer de boel en plaats damp-open folie aan de buitenkant. Bekleed het vervolgens met Zweedse rabat delen.
Betonpoer in de maak Skelet EPDM folie
En what about de ‘after’ situatie?
Binnenkort richten wij ons op het zomer’proof’ maken van de tuinkamer, waarbij we aan de afwerking en aankleding gaan werken. Daar gaan we onder andere zeil voor gebruiken. De klusschuur wordt momenteel gebruikt voor een DIY project waarmee we de tuinkamer gaan inrichten! Dus hierover zie en lees je héel snel meer!
Groetjes,
Hans en Jorien @klusinspiratie
Psst, wil je een kleine sneak preview van de veranda in de huidige staat? !